Woonstijl uitgelicht: Scandinavische stijl

Woonstijl uitgelicht: Scandinavische stijl

Woonstijl uitgelicht: Scandinavische stijl 300 200 Patty

Scandinavischestijl3 300x300 1

Al een aantal jaar zijn mensen fan van de Scandinavische stijl, en dat is begrijpelijk. Het past geheel in de trend van de laatste jaren waarin mensen graag willen minderen met spullen, zo ook in huis.

Van origine in Scandinavië waren de huizen aan de kleinere kant, hoewel in de winter ze veel binnen zijn vanwege de extreme kou. In de Scandinavische stijl worden huizen dan ook optimaal en functioneel ingericht om makkelijk veel binnenshuis te kunnen leven. Dit geeft een bijna minimalistisch effect. Dit heet op zijn Zweeds “lagom”, wat inhoud niet teveel, maar ook niet te weinig. Het minimalistisch effect zal nooit zo ver doorgevoerd worden dat er aan comfort moet worden ingeleverd. Een bank zal dus simpele lijnen hebben maar niet hebben ingeboet op zitcomfort zoals bij de moderne stijl snel wel gebeurt.

De dagen in de winter zijn korter en natuurlijk licht is daarmee schaars. Om toch lichte ruimtes te creëren zijn er grote raampartijen om alle zon die er is binnen te laten. Er worden geen meubels of grote accessoires voor de ramen gezet en er worden dunne gordijnen opgehangen. Mochten er geen grote ramen beschikbaar zijn kan door spiegels strategisch op te hangen ook het licht extra verdeeld worden door de ruimtes.

Scandinavischestijl1 300x200 1De meest gebruikte kleur in de Scandinavische stijl is wit om de zon te weerkaatsen en de ruimtes groter te laten lijken. Verder worden er veel lichte kleuren gebruikt als licht blauw en licht grijs. Om een duidelijk accent te leggen wordt er ook weleens gekozen voor een knal geel accessoire of een andere opvallende kleur. Ook patronen kunnen een leuk effect geven. Het gaat er vooral om dat er niet teveel van deze aandacht trekkende accessoires in dezelfde ruimte gebruikt worden om het minimalistische effect te behouden.

In Scandinavië zijn er veel bossen en hout wordt dan ook veel in huis gebruikt. Vooral lichtgekleurde houtsoorten en anders worden ze lichter geschilderd. In de meeste gevallen wordt het hout gebruikt op de vloer, maar soms ook tegen de muur of op het plafond. De houten kleur geeft een warm gevoel in het verder lichte minimalistische huis.

Scandinavischestijl2 300x203 1

Voor verlichting zijn er verschillende mogelijkheden. Zo worden lampen met papieren kap gebruikt maar ook lampen met een ijzeren frame. Een papieren lamp geeft door het materiaal een wat zachtere uitstraling maar met ijzer word juist het minimalistische benadrukt.

Op de muur worden vaak lichte schilderijen opgehangen met een dun frame wat meestal zwart is. Vaak gaat het om een tekening met een witte omlijsting of eventueel een tekst. Dit trekt niet alle aandacht op maar geeft toch een speels effect.