Woonstijl uitgelicht: Landelijke stijl

Woonstijl uitgelicht: Landelijke stijl

Woonstijl uitgelicht: Landelijke stijl 300 200 Patty

pexels photo 271632 300x200 1Tegenwoordig willen steeds meer mensen de landelijke sfeer in huis. Vaak zoeken ze ergens rust na hun drukke dag op werk. Een huis met vooral natuurlijke materialen werkt voor veel mensen al snel rustgevend.

De landelijke stijl komt van het platteland, zoals de naam al doet vermoeden. Oude boerderijen met vaak veel ruimte in huis, uitkijkend over de weilanden, de de hele familie kan gezellig samen zitten. Tegenwoordig worden ook rijtjeswoningen en appartementen ingericht in de landelijke stijl, niet meer alleen de huizen die landelijk zijn gelegen.Depositphotos 128166956 s 2015 300x200 1

In de landelijke stijl worden vooralnatuurlijke kleuren gebruikt. Denk daarbij aan creme, licht grijs, zacht groen of blauw, aardekleuren, maar ook natuurlijk hout wordt getoond. De kleuren zijn vooral niet opvallend en vormen een geheel met elkaar. Met kalkverf is makkelijk een mooie landelijk matte kleur te bereiken in huis. Spierwit is niet aan te raden.

Deze kleuren worden doorgetrokken op de muren, in de meubelen en de accessoires. Accessories zijn vaak van natuurlijke materialen, zoals rieten manden, keramiek, maar ook van steen en glas. Om met de accessoires een mooi geheel te bereiken is het verstandig om niet alle accessoires door de hele kamer te verdelen, maar verschillende punten te maken met meerdere accessoires bij elkaar. Denk bijvoorbeeld an glazen flessen in vale groen of blauw tint, met een tak erin, of een simpel boeket. Aan de muur staat een natuurafbeelding erg goed, of zet een potje verse kruiden neer in een keramiek potje.Depositphotos 83657280 s 2015 300x297 1

Meubels hebben veelaal ronde vormen en zijn vooral functioneel. Een bank zal een lekkere ruime zit en losse kussens hebben en is gemaakt van een stoffen materiaal in een aardetint of vale groene of blauwe kleur. Zet de banken of fauteuils niet te ver van elkaar af om de intimiteit te behouden. Kasten zijn vaak van hout in iets ronde vormen en ook duidelijk functioneel. Ze hebben veel laden en deurtjes, of plekken om iets op tentoon te stellen. Verlichting in deze stijl is vaak smeedijzer of messing. De TV is bij voorkeur niet standaard zichtbaar. De vloer is vrijwel altijd van hout in brede planken, maar wil ook nog weleens van steen zijn gemaakt. 

In de keuken is de landelijke stijl vooral te herkennen aan het gasfornuis. Dit is een duidelijk pronkstuk, net als een duidelijk zichtbare spoelbak, vaak van porselein. De spoelbak word niet weggewerkt zoals dat vaak wel in een moderne stijl gebeurt. Deze stijl kan ook met een andere stijl gecombineerd worden, bijvoorbeeld een industriële stijl. Denk hierbij aan een kast met een stalen frame en grote houten planken.