De klassieke interieurstijl is bijna zo oud als de weg naar Rome. Wie aan deze stijl denkt, brengt het waarschijnlijk in verband met ornamenten op plafond en wanden, lambrisering, kroonluchters, marmeren vloer, gebruik van hoogwaardige materialen, symmetrie en gebruik van lichte kleuren. Kortom, een luxe uitstraling. Groot verschil met eeuwen terug: deze stijl is tegenwoordig niet meer alleen voor de elite, maar is voor een veel bredere doelgroep toegankelijk. Heb je hiervoor een grote villa of herenhuis nodig? En pas je het toe in je eigen woonkamer? We vertellen je alles over deze ontzettend leuke stijl in deze blog.
Voor het ontstaan van deze stijl moeten we terug naar Italië. Dat was het land waar de Renaissance begon in de 14e eeuw. Dit was het begin van een keerpunt. Voor kunstenaren en cultuurliefhebbers ging er een heel nieuwe wereld open, want de middeleeuwse kunst maakte (eindelijk, volgens deze groepen) weer plaats voor pracht en praal die een duidelijke link had met de Griekse oudheid. Alles draaide om een uitstraling van luxe en rijkdom, iets wat alleen de elite zich kon veroorloven. We zijn inmiddels eeuwen verder en nog altijd wordt deze stijl als inspiratiebron gebruikt om interieurs vorm te geven. Deze stijl heeft inmiddels wel een ontwikkeling doorgemaakt, want er zijn nu verschillende vormen te onderscheiden. We nemen ze even met je door.
Oud-klassiek
In deze stijl zijn de Griekse invloeden nog duidelijk zichtbaar. Denk aan bijvoorbeeld een adembenemend beschilderd plafond, gemaakt door de beste vakmensen uit die tijd, een marmeren vloer, lichte wanden en zitmeubels met fluwelen bekleding die met goud of in goudkleur afgewerkt zijn. Natuurlijk mogen ook hier de ornamenten niet ontbreken. Sierlijke vormen zag je overal in terug, ook in de meubels. Het voordeel van zoveel lichtgekleurde materialen is dat er veel openheid ontstaat. In combinatie met de veelal grote ramen, maakt dat er veel natuurlijk licht binnen kan komen. Een ruimte lijkt op die manier automatisch al groter. En groot betekent al luxe. Mensen uit die tijd waren in ieder geval niet te beroerd hier geld in te investeren. De elite had er alles voor over om weelde en rijkdom uit te stralen.
Het donker eikenhout-klassiek
Wie denkt aan klassiek, denkt misschien ook aan het interieur waarin het gebruik van donker eikenhout een opvallend kenmerk is. De wanden zijn doorgaans versierd met ornamenten, waardoor er ook weer een luxe uitstraling uitstaat. Op de muren hangen her en der schilderijen uit vroegere tijden, van bijvoorbeeld voorouders die er eerder woonden, of gewoon portretten van belangrijke mensen. Ook tref je in dit type interieur grote (inbouw)kasten aan waarbij het houtsnijwerk zorgt voor een sierlijke look. Zo sluiten ze naadloos aan bij deze stijl. Ook mag een open haard eigenlijk niet ontbreken met een prachtig afgewerkte houten schouw eromheen. Deze haard vormt het centrale punt in de woonkamer. Qua plafond is dezelfde lijn doorgevoerd; vaak is er gekozen voor houten balken, waarmee je een ruimte visueel slim groter kunt laten lijken.
Qua zitmeubels tref je hier vaak een tweetal banken aan van dezelfde afmeting en soort die lijnrecht tegenover elkaar staan, in het kader van symmetrie, eventueel in combinatie met twee fauteuils. De bekleding is doorgaans van leer. Al met al is dit misschien een stijl die je niet direct aanspreekt om in zijn geheel te passen in je eigen woning, omdat het een ruimte behoorlijk donker en vol maakt. Toch enthousiast geworden? In paleis Het Loo dat opengesteld is voor bezoekers vind je deze stijl bijvoorbeeld in al haar glorie nog terug, alsof je eeuwen terug bent in de tijd.
Modern-klassiek
Je vraagt je vast af hoe je tegenwoordig deze stijl toe kunt passen in je eigen huis. Daar kunnen we eigenlijk vrij duidelijk over zijn: je kunt de klassieke stijl verwerken in je interieur precies zoals je wilt. Of je nu kiest voor een totale make-over die in al haar vezels een klassieke stijl ademt, of alleen kiest voor een paar details, alles is mogelijk. Je krijgt alle vrijheid en je hoeft echt niet te beschikken over een dikke portemonnee. Je kunt een combinatie maken van de diverse klassieke interieurstijlen die we hierboven hebben genoemd, of kiezen voor één bepaald type. Het enige wat belangrijk is om te onthouden, zijn deze kernwoorden: symmetrie en hoge kwaliteit. De moderne variant is over het algemeen wel een echte eyecatcher. Het heeft alles waar de moderne mens van nu zo van houdt, zoals licht en ruimte.
Tips
Om je toch wat meer houvast te bieden, geven we je hier enkele tips. Het donkere hout is tegenwoordig weer verruild voor lichte materialen. Wittinten en grijs zijn trendy basiskleuren, waardoor er veel meer een ruimtelijk gevoel wordt gecreëerd en het meer openheid ademt. Maar dat betekent niet dat je niet kunt spelen met kleurrijke details. Denk aan vrolijk gekleurde kussens op de bank. Je kunt werkelijk elke kleur toepassen in huis en ook prints zijn welkom, zoals de super populaire bloemenprint. Voel je meer voor een combinatie van zwart-wit als basiskleuren? Dan is het erg leuk om te combineren met een goudkleuren. Een beetje blingbling past namelijk ook erg goed bij de klassieke interieurstijl. Krijg je trouwens met lichte kleuren nog niet het gewenste effect? Kies dan voor een grote spiegel je die boven de bank hangt, voorzien van natuurlijk ook weer een sierlijke lijst. Een ander modern-klassiek kenmerk zijn houten paneeldeuren, die vaak een schakel vormen tussen keuken en woonkamer. En twijfel je over welke lampen je kunt gebruiken? Eigenlijk kan ook wat dat betreft weer alles, maar met stoffen lampenkappen zit je sowieso altijd goed. En ook kroonluchters zijn nog steeds helemaal van deze tijd.
Als finishing touch is het plaatsen van kaarsen in kandelaars, op bijvoorbeeld de vensterbank of dressoir, ontzettend leuk. Naast dat de vorm goed aansluit bij deze stijl, is het een heel makkelijke manier om warmte en huiselijkheid te creëren.
Nu even naar de zitmeubelen. Voor welk type bankstel kies je bijvoorbeeld? Ondanks dat je hierin ook weer veel vrijheid krijgt, is het belangrijkste dat de kwaliteit hoog is. Dat dient niet alleen voelbaar te zijn, maar zichtbaar. Voor hoeveel banken kies je en waar zet je ze neer? Om symmetrie door te voeren kies je voor twee identieke bankstellen die je op een centraal punt in de kamer plaatst en die met het zitvlak tegenover elkaar staan, gescheiden door een vloerkleed met daarop een typisch klassiek tafeltje. Dit is een echte klassieke interieurstijl-look pur sang.
Klassieke interieurstijl past nagenoeg overal
Kortom: het maakt niet uit waar je woont en hoe groot of juist klein je woonkamer is, de klassieke interieurstijl is in elke woning toe te passen. Of je nu in een grote villa, een herenhuis of in een klein appartement op drie hoog achter woont en of je nu over veel geld beschikt, of een beperkt budget hebt, deze stijl is echt voor iedereen.