Woonstijl uitgelicht: Industriële stijl

Woonstijl uitgelicht: Industriële stijl

Woonstijl uitgelicht: Industriële stijl 300 225 Patty

Depositphotos 74095385 s 2015 300x225 1
De meeste stijlen zijn er op gericht om oneffenheden weg te werken, terwijl de industriële stijl gaat om het tonen wat ergens onder zit. Alle niet afgewerkte delen en structurele elementen worden juist tentoongesteld. Dit creëert een meer ruwe stijl.

Industriële stijl geeft een kans om een het ruwe te combineren met moderne, vintage of klassieke stijl. Duidelijke contrasten komen naar voren. De meubelen en accessoires definiëren de ruimte en het doel wat zij hebben in deze ruimte. Hierom moet over alle kleine details goed worden nagedacht.

De industriële stijl is minimalistisch en er is veel ruimte om glimmende metalen afwerkingen te combineren met rustieke of vintage kasten, tafels en banken. Vorm en functie zijn beide even belangrijk bij het uitkiezen.

Vaak komt de stijl vooral naar voren op het plafond. Dit is vaak onafgewerkt, met daarover glimmende of juist opvallend geschilderde buizen die extra zichtbaar worden gehouden. Aspecten die in andere stijlen juist zo onzichtbaar mogelijk worden gemaakt. Deze stijl word vaak gebruikt in oude panden. Er word bespaard op de afwerking van onder andere het plafond, waardoor de buizen en steunbalken zichtbaar blijven. Ook blijft de geschiedenis van de ruimte zichtbaar.

Depositphotos 123189912 s 2015 200x300 1
Combinaties die het goed doen met deze ruwe elementen zijn hout maar ook glimmende fel gekleurde oppervlakken in de keuken. Verder worden voornamelijk neutrale warme tinten gekozen in de grote ruimtes. Deze kleuren helpen om warmte toe te voegen als contrast met de metalen bouwmaterialen om te voorkomen dat het geheel anders erg koud en niet uitnodigend over komt.

Vloeren zijn vaak gemaakt van beton wat gepolijst wordt. Toevallige oneffenheden in de vloer geven geen nadelig effect. Om meer warmte toe te voegen aan de ruimte kan er ook gekozen worden voor een stenen of houten vloer. Muren houden vaak de originele baksteen kleur en structuur. Liefst met een ruw effect waardoor het er gebruikt uit ziet.

Al deze structurele elementen kunnen overweldigend zijn als er geen contrast is met de meubels in de ruimte. Daarom word vaak gekozen voor zachte materialen. Denk hierbij aan een lichte bank met losse kussens op een ruim vloerkleed. Ook grote planten doen het goed om warmte toe te voegen.