Leren bank

De perfecte leren bank kopen

Een leren bank is niet zomaar een meubelstuk. Het is de blikvanger van de kamer. De mogelijkheden om te variëren zijn eindeloos en daarom past een leren bank in elk interieur. Ook voor mensen met een allergie is een leren bank ideaal, omdat de huisstofmijt zich niet in de bekleding kan nestelen. Een lederen bank ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook comfortabel om te zitten.

Leg je voeten omhoog, pak er een dekentje en een spannend boek bij of kijk je favoriete serie: een mooie leren bank straalt gezelligheid en elegantie uit. Een leren bank heeft een lange levensduur wanneer hij goed onderhouden wordt. Vaak is een natte doek al voldoende om de bank schoon te houden. Maar niet alle banken zijn hetzelfde. Er zijn veel verschillende soorten zitmeubelen en verschillende oppervlakken. En wat onderhoud betreft zijn er ook een aantal zaken om rekening mee te houden.

Lees meer…

Leren bank versus kunstleren bank

Leer is een natuurlijk materiaal en straalt daardoor warmte en gezelligheid uit. Natuurlijk leder wordt gemaakt van de huid van verschillende dieren. Meestal wordt de runder- of schapenhuid gebruikt. De huid moet gelooid worden met speciale looistoffen en gedroogd om het geschikt te maken voor productie. Door het looien worden de eiwitten in de huid onoplosbaar gemaakt. Het leer wordt vervolgens geschuurd en geverfd (gepigmenteerd). Dit is een tijdrovend proces en kan wel maanden duren. Dat verklaart waarom een leren bankstel aanzienlijk duurder is dan een kunstleren bank.

Kunstleder – het woord zegt het al – is een imitatie van leer en bestaat uit een kunststof die is aangebracht op een drager van textiel. Het bestaat uit natuurlijke en kunstmatige microvezels. Deze zijn bekleed met een synthetisch materiaal om het oppervlak van echt leder te imiteren. Vroeger werd hier PVC voor gebruikt. Nu gebruiken fabrikanten echter meestal polyurethaan. Imitatieleer is vaak nauwelijks van echt leer te onderscheiden. Zelfs nerfstructuren kunnen worden nagebootst.

Welke soorten leer zijn er?

Voor een lederen bankstel kan je grofweg kiezen tussen een glad en een ruw oppervlak:

  • Glad leer: Glad leer wordt vaak gebruikt voor een lederen bank. Het bestaat vaak uit robuust runderleer. Het is heel duurzaam en kan op veel manieren worden verwerkt. Vaak is glad leer gedessineerd en geverfd, waardoor er veel kleuren mogelijk zijn. Glad leer is vooral geschikt als je kinderen of huisdieren hebt, aangezien het makkelijk te onderhouden is.
  • Suède leer (ook ruw leer, nubuck of velours genoemd): Een suède lederen bank is bijzonder stijlvol en een echte blikvanger in je kamer. Door het ruwe oppervlak ziet uniek uit. Een suède leren bank wordt meestal gemaakt van een koe of kalf. Een suède leren bank vergt meer onderhoud dan glad leer en is gevoeliger voor beschadigingen. Als je een suède leren bank behandelt met vuilafstotende stof voorkom je een hoop ellende!
  • PU-leder: Als je leer bekleedt met een speciale folie van polyurethaan, wordt het PU-leder genoemd. Door deze folie zijn de mogelijkheden voor kleuren en patronen enorm. En omdat er splitleder wordt gebruikt, is de prijs voordeliger dan leer. Een nadeel van PU-leer is dat het niet ademt en daarom aan je blote huid kleeft. Ook is het vaak koud, omdat het zich langzaam aanpast aan je lichaamstemperatuur.
  • Kunstleer: Visueel is er op het eerste gezicht geen verschil tussen kunstleren en echt leren bankstellen. Een groot voordeel van imitatieleren sofa’s is dat ze veel goedkoper zijn dan leren bankstellen. En met de juiste verzorging zijn ze ook duurzaam. Een ander voordeel is dat de hoezen van een kunstleren bankstel vaak verwisseld kunnen worden. En imitatieleer is in een enorme hoeveelheid kleuren verkrijgbaar.

Onderhoud van je leren bankstel

Wat is de beste manier om een leren bank te onderhouden?

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je leren bankstel. Onderhoud je lederen bankstel dan ook goed! We hebben de beste onderhoudstips voor jou op een rij gezet:

Pas op met direct zonlicht en de centrale verwarming!

Als je je leren bankstel blootstelt aan hitte, kan het leer krimpen en kunnen er scheuren in het leer ontstaan. Direct zonlicht doet de kleur verbleken.  Plaats daarom je bankstel als het even kan zo ver mogelijk van het raam af en hou altijd wat ruimte tussen de radiatoren en het leren bankstel.

Ideale kamertemperatuur

Als de luchtvochtigheid en temperatuur in je kamer te hoog zijn, bevordert dit de groei van schimmels op de bekleding en het houten frame. Als daarentegen de lucht te droog is, kan dit water uit het leer onttrekken en krimpt het leer. Een optimale kamertemperatuur schommelt tussen de 17 en 21 graden en de luchtvochtigheid in de kamer moet ongeveer 50% zijn.

Stof de leren bank regelmatig af

Leer is geschikt voor mensen met een allergie, omdat huisstofmijt zich niet in de bekleding kan nestelen. Toch is het raadzaam je leren bankstel enkele keren per week af te stoffen. Stof nestelt zich in de naden en kleine speten. Hierdoor kan het leer minder ademend worden of uitdrogen. Als het leer te droog wordt, gaat de soepelheid verloren en kunnen scheurtjes ontstaan. Gebruik voor het afstoffen een lichtvochtige microvezeldoek.

Wat te doen bij kleine vlekken

Op het oog laat een leren bank nauwelijks vloeistof door, maar bij kleine ongelukjes is het zaak de vloeistof zo snel mogelijk te verwijderen, zodat het niet diep in het materiaal kan doordringen. Als je te lang wacht met schoonmaken, dringt de vloeistof het afdichtmiddel binnen en zal op die manier diep in het materiaal doordringen.

Afnemen met een bevochtigde doek is voor glad leer voldoende. Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water en geen leidingwater omdat leidingwater kalkvlekken kan achterlaten. Gebruik van zeep of een PH-neutrale zeep is niet nodig en kan zelfs het leer beschadigen. Verwijder ook altijd de waterresten met een droge doek, want waterresten kunnen watervlekken op het leer achterlaten.

Voor ruw leder is een zachte en kleurloze gom geschikt om vlekken te verwijderen. Wrijf het zachtjes op de getroffen plek totdat de vlek is verwijderd.

Impregneren en verzorgen

Impregneer regelmatig je leren bankstel om ervoor te zorgen dat het leer zijn afdichting houdt. Naast impregneren moet je het leren bankstel ook soepel en zacht houden. Hiervoor zijn speciale producten leverbaar.

 

leren bank online kopenDe banken specialist van Nederland, Bankstel.nl

Bankstel.nl biedt hoogwaardige banken aan voor alle mensen en gezinnen die op zoek zijn naar een nieuwe bank. Banstel.nl werkt samen met premium bankmerken, zoals Woood, Dutchbone, BePureHome, HK Living, Zuiver en meer. Ondanks de ruime collectie kan iedereen terecht voor een bank bij bankstel.nl. De prijzen variëren van €300 tot en met €3000. Daarnaast is het aanbod groot en volledig. Je kunt kiezen voor 2-zits banken, 2.5 zits banken, 3-zits banken, 3.5 zitsbanken, 4 zitsbanken, hoekbanken, slaapbanken, hockers en eetkamer banken. Maak gebruik van de filters aan de linkerkant, zodat je direct jouw nieuwe bank kunt kiezen. Vind je nieuwe bank bij bankstel.nl!