Kenmerken van 4 veelgebruikte bankstelbekledingen

Kenmerken van 4 veelgebruikte bankstelbekledingen

Kenmerken van 4 veelgebruikte bankstelbekledingen 300 200 Patty

Je hebt een prachtige bank op het oog, maar zou de bekleding eigenlijk wel mooi staan woonkamer? En hoe praktisch is de bekleding eigenlijk? In deze blog benoemen we 4 verschillende bankstelbekledingen, namelijk leer, ecoleer, fluweel en stof. Zo kom je er snel achter wat voor jou waarschijnlijk het beste werkt, qua uitstraling, comfort en onderhoud.

logan cameron 613479 unsplash 200x300 1

Leder

Leer is al eeuwenlang een veelgevraagd product. Logisch ook, want het straalt warmte, gezelligheid en tegelijkertijd luxe uit. En mits goed onderhouden, is de levensduur bijzonder lang. Lederen bankstellen staan ook nog eens fraai in nagenoeg elkinterieurtype, van klassiek tot landelijk.

Er zijn veel verschillende ledersoorten die allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen hebben. Toch zijn er ook duidelijke overeenkomsten. Zo is leder uiteraard een dierlijk product. Voor een bankstel wordt meestal het leer van koeien of schapen gebruikt. Echter gaat het om het restafval van het dier, dus dat wat overblijft na het slachten. De huid is dus geen fabrieksproduct, wat wil zeggen dat menselijke handen ook geen invloed hebben op de manier van groeien, of beschadigingen (zoals littekens) tegen kunnen gaan. Dat maakt elk afzonderlijk stuk leder uniek en geeft het karakter aan het leer.

Leder heeft de neiging om uit te drogen, dus het is belangrijk dat het goed onderhouden wordt.

Afhankelijk van het type leer zijn daar professionele producten voor te vinden. Je kunt er zelf ook het één en ander aan doen om uitdroging zoveel mogelijk te voorkomen, zo dien je het plaatsen naast een openhaard of verwarming te vermijden en is het aan te raden om direct zonlicht er geen contact mee te laten maken, anders ligt verkleuring op de loer. Het is daarnaast ook gevoelig voor beschadigingen. Een broek met studs kan bijvoorbeeld gemakkelijk krassen achterlaten. Ook zul je zien dat een spijkerbroek makkelijk afgeeft op een wit leren bank.

Ecoleer

Er is steeds meer aandacht voor het milieu, en dat zie je ook terug in het materiaal van bankstellen die gemaakt worden. Waar je voorheen alleen de keuze had uit “gewoon” leer, kun je tegenwoordig ook kiezen voor ecoleer. Dat klinkt als een hippe term die perfect past in deze tijd waarin er veel aandacht is voor duurzaamheid. Alsof je per definitie verantwoord bezig bent als je hiervoor kiest. Maar wat is ecoleer nu eigenlijk precies? Er doen een tweetal definities de ronde. De eerste is dat het gaat om leder waarbij er geen/zo weinig mogelijk chemische stoffen aan te pas zijn gekomen tijdens het productieproces.

De tweede definitie heeft wat meer uitleg nodig, namelijk dat ecoleer bestaat uit resten van gebruikt leder in combinatie met polyester. Resten die normaal weggegooid worden omdat ze onbruikbaar zijn door de geringe afmeting en/of onhandige vorm, worden nu gewoon gebruikt om te dienen als bekleding voor zitmeubels. Een ecolederen bankstel bestaat alleen niet volledig uit leer. De toplaag bestaat namelijk uit polyester. Hierdoor blijft je bank beter beschermd tegen vocht, terwijl het toch die chique lederen look heeft. Zo op het eerste oog zul je niet zien dat je te maken hebt met ecoleer in plaats van een 100% lederen bank.

bernard hermant 549892 unsplash 200x300 1Je vraagt je vast af hoe het dan zit met het onderhoud. Ook dit heeft zo z’n voordelen, want alleen het afnemen met een vochtig doekje is voldoende. Er komt dus geen ledervet aan te pas.

Hoe dan ook, welke definitie ook juist is, één ding is zeker: je maakt een milieubewuste keuze.

Fluweel

Fluweel heeft een bepaalde mate van elegantie over zich. Eigenlijk is het de perfecte combinatie van leder en stof. Het heeft een luxe uitstraling én zit comfortabel, doordat het een heerlijk zachte stof is. Fluwelen bankstellen komen alleen niet in elk interieur tot hun recht. Ze passen voornamelijk goed bij de klassieke stijl.

Fluweel heeft allemaal kleine lusjes aan de bovenzijde die opengesneden zijn. Zo ontstaat er op een zitmeubel bijvoorbeeld gemakkelijk een zitspoor, die gemakkelijk weer weg te borstelen is. Dit effect komt door de haartjes die fluweel bezit. Wanneer die allemaal in dezelfde richting staan, dan heeft de bekleding een glanzende uitstraling. Tegen de haartjes in strijken doet die glans verdwijnen en heeft de bank een andere look. Hoewel er vroeger voornamelijk gebruikgemaakt werd van katoen of linnen, kunnen tegenwoordig ook tal van andere stoffen machinaal bewerkt worden om tot fluweel te komen. Zelfs kunststoffen kunnen hier onderdeel van zijn. Fluweel is dus geen stofsoort, maar een bewerkingswijze.

Wel vergt het enig onderhoud om fluwelen bankbekleding mooi te houden. Een vlek bijvoorbeeld doet onmiddellijk afbreuk aan die luxe uitstraling. Geen wonder dus dat je even schrikt als je een vlek ontdekt. Gelukkig zijn er handige maniertjes om vlekken te verwijderen. Vaak is een synthetisch doekje al voldoende. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar het gebeuren van ongelukjes kun je soms gewoon niet voor zijn. Het in huis hebben van een fluweelborstel is in ieder geval zeker aan te raden om de glanzende uitstraling weer terug te krijgen. Na het hebben gestofzuigd van de bank, is het naborstelen met deze borstel het enige wat je hoeft te doen.

Stof

Een veelgehoord argument voor stoffen bekleding is dat het comfortabel aanvoelt, een isolerend vermogen heeft en betaalbaar is. Je glijdt er niet in, het is niet plakkerig en het voelt lekker warm aan. Stoffen bekleding heeft ook nog eens een brede toepassing. In elk interieur kunnen zitmeubels van stof een welkome toevoeging zijn. Dat komt ook voor een deel door de ruime kleurkeuze en de eindeloze designs.

matt odell 423390 unsplash 300x200 1

Waar het gebruikte stof van afkomstig is, dat kan per bankstel verschillen. Zo zijn katoen, wol of linnen bronnen waar de bekleding van gemaakt kan worden. Maar ook fabrieksmatige stof, zoals acryl of polyester, kan aan de oorsprong liggen. Groot voordeel van de natuurlijke stoffen is uiteraard dat ze milieuvriendelijker zijn. Ze hebben over het algemeen een uitstekend ademend vermogen, maar wel sneller de neiging tot verkleuren. Vlekken zijn ook relatief lastig te verwijderen. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen of huisdieren, dan zul je misschien sneller geneigd zijn te kiezen voor kunstvezel. Die kent deze nadelen niet, maar is wel wat minder goed ademend. En omdat dit chemisch is bewerkt, is het niet de milieuvriendelijkste optie.

Stof is dus wel kwetsbaar voor het ontstaan van vlekken. Je ziet er alles op, afhankelijk van de kleur van de bekleding. Ook slijtage ligt op de loer bij actief gebruik. Het staat daarnaast minder luxueus dan bijvoorbeeld leder. Het is meer basic, en dat hoeft natuurlijk echt geen nadeel te zijn. Niet iedereen vindt een luxe uitstraling belangrijk. Over het algemeen vraagt de stof overigens nauwelijks onderhoud en is dus heel praktisch. Even wekelijks een stofzuiger eroverheen is voldoende.